Ακοή

Τα αυτιά μας λειτουργούν ως δέκτες συλλέγοντας τα ηχητικά κύματα για να τα μεταβιβάσουν μεσώ του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο. Περιλαμβάνουν δομές τόσο για την αίσθηση της ακοής όσο και για την αίσθηση της ισορροπίας.

ΒΑΡΗΚΟΪΑ​

Βαρηκοΐα είναι η απώλεια της ακοής σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανισθεί σε όλες τις ηλικίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΤΥΠΟΙ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ:​

1. Βαρηκοΐα αγωγιμότητας

Η Βαρηκοΐα αγωγιμότητας οφείλετε σε βλάβη που εντοπίζεται στον έξω ακουστικό πόρο ή στο μέσο του και στα στοιχεία που βρίσκονται εντός αυτού, ώστε ο ήχος δεν ενισχύεται αλλά εμποδίζεται η μετάδοση του στον κοχλία. Η συχνότερη αιτία στους ενήλικες είναι το βύσμα που προκαλείται από την κυψελίδα και στα παιδιά η μέση ωτίτιδα με υγρό.

2. Αισθητηριακών βαρηκοΐα

Είναι ο πιο συχνός τύπος βαρηκοΐας καθώς αφορά το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων απώλειας ακοής. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα εμφανίζεται όταν υποστούν βλάβη στα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία ή το ακουστικό νεύρο.

3. Μικτή βαρηκοΐας

Η παράλληλη ύπαρξη νευροαισθητήριας και βαρηκοΐα αγωγιμότητας χαρακτηρίζεται ως μεικτού τύπου απώλεια ακοής . Συναντάμε δηλαδή βλάβη στο έξω η στο μέσο τους καθώς και στο έσω τους. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ηπία έως σοβαρή απώλεια ακοής.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ​

Στα νεογνά γινεται έλεγχος ακοής ανεξάρτητα από την ύπαρξη παραγόντων κίνδυνου, για τον αποκλεισμό βαρηκοΐας.

Στην περίπτωση που ένα νεογνό διαγνωσθεί με βαρηκοΐα το συχνότερο αίτιο είναι νευρολογικό συγγενούς ανωμαλίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σωστή και έγκυρη πρόληψη στην αποκατάσταση της ακοής του παιδιού. Η καθυστέρηση ανίχνευσης της βαρηκοΐας στα παιδιά επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του λογού και της ομιλίας, την αποτελεσματική επικοινωνία με το περιβάλλον και γενικότερα τη μετέπειτα εξέλιξη του.

Η άμεση διάγνωσή και η αποκατάσταση του με ακουστικά βαρηκοΐας βοηθά το παιδί στην ανάπτυξη του λογού και της ομιλίας. Το παιδί κοινωνικοποιείτε κατακτώντας τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αποκτά γνώσεις και καλλιέργεια που θα το βοηθήσουν να κατακτήσει το μέλλον του.